Co-design

Studenten en docenten architectuur van de KU Leuven werden ingeschakeld in de co-creatie van het ontwerp van de woonunits en de collectieve ruimte. Gedurende drie maanden werd wekelijks een zogenaamde Design Studio georganiseerd, waarin 17 studenten architectuur, onder begeleiding van hun docenten en een onderzoekster, in discussie gingen met de 8 toekomstige bewoners rondom het design van de woningen en de collectieve ruimte. Aan de hand van de wensen, dromen en behoeften van de bewoners stelden de studenten vervolgens verschillende ontwerpvoorstellen samen, ook rekening houdend met wettelijke voorwaarden en architecturale beperkingen. Steeds werd de feedback van de bewoners zo goed mogelijk opgenomen in de verdere uitwerking van het design. Bovendien werden ook samen reeds strategieën en ideeën bedacht om het terrein en de woonunits te integreren in de buurt.

Uiteindelijk worden de ontwerpen en ervaringen van alle studenten samengelegd en wordt er samen met architectenbureau BC Architects een finaal design gemaakt gebaseerd op deze verzameling van bevindingen. Zo stemt het maximaal overeen met de wensen en noden van de groep toekomstige bewoners, binnen de architecturale en wettelijke mogelijkheden.

Het finale ontwerp van de woonunits ligt klaar sinds augustus 2018, en bestaat uit twee samenstellingen van vier T-vormige woningen. Elke unit is 22 m² groot, beschikt over een eigen badkamer en kitchenette, woonruimte en slaapgedeelte. De woningen blijven modulair en verplaatsbaar, en zullen dus op een ander terrein een andere vorm kunnen aannemen. Een aparte gemeenschappelijke ruimte reist steeds met hen mee.